Lärare i gemenskap

Dagens fackförbund vid namn Lärarförbundet bildades redan 1838, då då fem unga skollärare i Blekinge gick ihop och skapade den första lärarorganisationen. Efter en lång historia övergick detta förbund tillsammans med andra till att bli Lärarförbundet, året var 1991. Du som arbetar eller studerar inom något av följande områden; förskola, skola, högskola, och vuxenutbildning kan välja att bli medlem hos Lärarförbundet. Medlemsavgiften hos lärarförbundet är inkomststyrd, vilket innebär att du betalar en viss procent av din lön. Är du student, föräldraledig eller pensionär kan du få betala en lägre avgift. A-kassan ingår inte automatiskt i ditt medlemskap utan denna måste du ansöka om separat och kostar utöver medlemskapet 100 kr per månad. Det är bra att vara med i Lärarförbundets a-kassa, för då får du ta del
av deras inkomstförsäkring och har en ekonomisk trygghet om du skulle
bli arbetslös. Är du inte nöjd med ditt fackförbund eller om du av någon anledning helt enkelt bara skulle vilja byta så är detta hur lätt som helst. Då facket är något som är helt frivilligt att vara med i är det också helt frivilligt att byta eller gå ur ett förbund. Läs mer om detta på https://fackförbunden.nu/byta-forbund/, här kan du läsa allt om hur det går till när du ska byta fackförbund, det är faktiskt väldigt enkelt. Sverige har så pass många fackförbund att det alltid finns minst 2-3 stycken som täcker just ditt område / din bransch.          

SBF- Sjöbefälsföreningen.

Det är de som studerar eller som arbetar som befäl eller har någon annan chefsposition inom sjöfarten som kan bli medlemmar i föreningen. Det är bra att vara med i ett fackförbund och du kan bli medlem när du studerar eller börjar arbeta. Sjöbefälsföreningen har en förmånlig inkomstförsäkring som du kan nyttja om du skulle bli ofrivillig arbetslös. Det ingår ingen A-kassa i SBF, ja de flesta fackförbund har ingen A-kassa som ingår i medlemskapet. Men du kan ansöka om att få vara med i A-kassan och då betalar du en summa varje månad för att vara med och då får du pengar om du skulle bli arbetslös. SBF har också andra förmåner som t e x billigare lån och försäkringar. De erbjuder också rådgivning och samtal om du skulle hamna i någon konflikt på din arbetsplats. Om du vill veta mer om SBF så gå in på https://fackförbunden.nu/sjobefalsforeningen-sbf/ och läs mer.

Sveriges veterinärförbund.

När man är liten kan man få frågan vad man vill bli när man blir stor. Många killar brukar svara att de vill bli polis eller brandman och tjejer säger att de vill bli sångerska eller hårfrisörska. Och visst är det många som följer sin allra första dröm. Jag har en kompis som ville bli veterinär och det blev han. Han har alltid tyckt om djur, alltid tagit hand om djur t e x skadade fågelungar, eller igelkottar. Han har också haft många djur så jag blev inte förvånad när han läste till veterinär. Han gick också med i fackförbundet Sveriges veterinärförbund när han studerade. Om du studerar eller jobbar som veterinär och vill ha ett bra fackförbund bakom dig; här får du veta mer om Sveriges veterinärförbund och du får svar på alla dina frågor som t e x medlemspriser, förmåner och avtal.